Mucize Tahıl Kinoa

Antik çağların tahılı “kinoa” son zamanlarda bizde de moda oldu. Restoranlar menülerine kinoa salatasını almaya başladılar. Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye’de bulunmayan bu tahılı artık internet üzerinden bile almak mümkün. Marketlerde  satılıyor ve fiyatı da neredeyse pirincin kilosu kadar.

kinoa salatası

kinoa salatası

Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan kinoanın kökeni İnkalara kadar uzanıyor. “Tahıl Ana” olarak biliniyormuş. Şimdilerde besleme gücü yüzünden NASA bile astronotları için kinoa kullanıyormuş. Bulgura yakın bir tadı olduğu için bizde de sevileceği düşünülüyor. Pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılabiliyor.

Pişirme Yöntemi

İdeal olanı kinoayı pişirmeden önce birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa suda uzun süre bekletilse bile 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa bol su ile yıkamak da mümkün. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Bizde hanımların kabul günlerinde çokça ikram edilen kısır kinoa ile yapmak mümkün.

kinoa

kinoa

Protein açısından çok güçlü olan kinoa tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı da çok yüksek. Örneğin bir çay bardağı kadar kinoayı yarım saat kadar suda beklettikten sonra önce yıkayıp sonra gene su ilave ederek pişirebilir, soğutabilir, üstüne bütün ilave etmek istediğiniz salata malzemelerini katabilir, böylece son derece sağlıklı bir salata yapabilirsiniz. Herkes için mükemmel bir öğün olacaktır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir