Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği devlet desteği ile sizin de yeni bir işletmeniz olabilir. Mantar yetiştiriciliği devlet desteği alabilmek için yapmanız gereken tek şey projenizi hazırlamak olacak. Mantar yetiştiriciliği özellikle kadın girişimcilerin son zamanlarda oldukça fazla tercih ettiği sektörlerden birisi. Çünkü her gün çalıştırma gerekmiyor ve ev işleri, çocuk bakımı gibi sorumlulukları olan fakat iş kurmak ve kendi ayakları üzerinde durmak isteyen kadın girişimciler için kaçınılmaz bir fırsat oluyor. Mantar kompostu gerekli işlemlerden geçtikten sonra ürünlerini ortalama altmış beş ile yetmiş gün arasında veriyor. Bu süreçte çalışılması gereken gün ise ortalama olarak yirmi-yirmi beş gün kadar. Yani kadın girişimcilerin tercih etmesinin nedeni aslında az çalışma günü diyebiliriz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği yapmak için ilk yapmanız gereken bu konuda bir eğitim almak ve eğitimi tamamladıktan sonra sınavı geçerek sertifika sahibi olmak. Bu eğitimi ücretli kurslardan alabileceğiniz gibi ücretsiz olarak devletin sağladığı imkanlar doğrultusunda almanız da mümkün. Devletin eğitim verdiği İSMEK eğitim kurumları mantar yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği, arı sütü ve ana arı yetiştiriciliği gibi birçok eğitim hizmeti sunuyor. Siz de ilginizi çeken herhangi bir alanda İSMEK ile ücretsiz bir şekilde eğitim alabilirsiniz. Eğitimi tamamladıktan sonra girdiğiniz sınavda yüzde yetmiş ve üstü başarı sağladığınız takdirde de sertifikanızı alıp işinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Sertifikanızı aldıktan sonra mantar yetiştiriciliği devlet desteği için yapmanız gereken tek şey KOSGEB ve benzeri kurumlara başvurmak oluyor. Bunun için olarak kurumlar belirlediği kriterler ve hazırladığı kılavuzlar doğrultusunda yapmak istediğiniz işi anlatan bir proje hazırlıyorsunuz. Projenizi kuruma sunduktan sonra onaydan geçmesi halinde de gerekli ödenekleri alıyorsunuz. Gerekli giderlerin tamamının projenizde yer alması gerekiyor. Elbette bunun doğruluğunu kontrol etmek adına işletmeyi gözden geçiren eksperler yine gerekli miktar konusunda düzenlemeler yapabiliyor. Mantar yetiştiriciliği ile iş sahibi olmak isteyen bireyler 100 m2 kadar bir alana ihtiyacı var. Tabii tek masraf bu olmuyor. Çalışan işçilerin masrafından tutun su ve elektrik faturası, kira bedeli ve nakliyat masrafları gibi birçok masraf sizi bekliyor olacak. Eğer işiniz hazırsa yaptığınız masrafları mutlaka faturalandırmanız gerekiyor. İkinci el ürün kullanımı bu nedenle önerilmiyor. Çünkü genellikle ikinci el ürünlerde faturalandırma yapılmıyor. Bu nedenle destek için başvuru yaparken aslıdan böyle bir harcama yaptığınızı teyit edecek bir belgeye ulaşılamıyor.
Projeniz onay aldıktan sonra eğer yeni bir iş kuracaksanız Yeni Girişimcilik Destek Programı ile destek alabiliyorsunuz. Hali hazırda bir işletmeniz var ise Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ile destek almanız gerekiyor. Fakat tek seçeneğiniz bu değil. Hibe desteği alamadığınız durumlarda bankalar ile iletişime geçip projenizi sunabiliyorsunuz. Yine projenizin kabul görmesi halinde banka tarafından işletme bir eksper gönderiliyor ve ödeneklerin doğruluğu, ederi hesap ediliyor. Daha sonrasında mantar yetiştiriciliği devlet desteği ya da banka kredileri ile rahatlıkla işletmenizi geliştirebiliyorsunuz. Mantar yetiştiriciliği aylık 20 bin liraya kadar kazanç sağlayabileceğiniz bir meslek. Özellikle ülkemiz vatandaşları yerli üretim ürünlere daha çok değer verdiği ve ilgi gösterdiği için kesinlikle başarılı olacağınız bir meslek. Fakat bunun birikiminiz yok ve korkularınız varsa devlet desteği ile başarı sağlamanız mümkün. Sadece kadınların değil tüm bireylerin rahatlıkla yapabileceği bir iş. Ayrıca bu konuda henüz bilginiz olmaması gözünüzü korkutmasın. Yine devletin sağladığı ücretsiz imkanlar doğrultusunda eğitim alabilir, mantar yetiştiriciliği konusunda yetkin hale gelebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir