Turp Nasıl Tüketilmeli, Turp Nelere İyi Gelir?

Turp, kökleri yenen bir sebzedir. Çeşidine göre acı tadı olanlar da vardır. Besin değerleri olarak oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Turp Nasıl Tüketilmeli?

Turp, çiğ olarak tüketildiğinde her sebze gibi daha sağlıklıdır. Salatalarda bolca tercih edilir. Kalorisi çok düşüktür, bu nedenle diyetlerde ve diyet yemeklerde bolca tercih edilir. Kişiyi daha uzun süre tok tutar. Bağırsaklardan geçişi daha yavaştır, bu da daha uzun süre doygunluk hissine yol açar.

Turpun Faydaları

Turp kış aylarında vazgeçilmez bir besindir. Ayrıca kansızlığa karşı iyi gelmesi, kabızlığı önlemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi de turpun faydalarındandır. Bol miktarda A, C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Antioksidan içerir. Turp kök kısımları tüketilen bir sebzedir. Tiroit bezlerine fayda sağlaması da turpun faydaları arasında yer alır. Sarılığa iyi gelir. Lif oranı yüksek bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.

Özellikle kış aylarında rahatsızlık verici olan Bronşit ve Astım gibi solunum yolu karşı iyi gelir. Diyabet yani şeker hastalığına yakalanmayı önler. Tansiyonu dengeler. Safra kesesi ve Karaciğer gibi organlara fayda sağlar.

Kalp dostudur, kalbi korur. Siyatik için iyidir. Dişleri ve diş etlerini güçlendirmede yardım eder. İdrar söktürücüdür, vücuttaki toksinlerin kolayca dışarıya atılmasında yardımcı olur. Nezle, girp, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklarından korunmanıza yardım eder.

Kan dolaşımın hızlandırır. Böbrek taşlarının oluşmasını engeller. Bu şifalı bitki kötü nefese karşı iyi gelir. Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özelliğe sahiptir. Turp ağrıları dindirerek atlatılmasını sağlar. Ferahlık verir, depresyona iyi gelir.

Potasyum açısından zengin bir besindir. Bundan dolayı kan basıncını düzenler.
İştah açıcı özelliği de vardır. Yemek yemeyen, iştahı olmayan kişiler için gerekli bir sebzedir. Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir. Özellikle kolon kanseri, pankreas kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini düşürür.

Turp Kalori ve Besin Değeri

Ortalama 100 gr. turpta 20-25 kalori bulunur. Bu nedenle diyet yapan kişiler, kilosunu korumak veya sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından tercih edilir.  A ve C vitamini açısından zengindir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir